Guvernul Republicii Moldova

Ministerul Afacerilor Interne

A A A

Migraţiune ilegală deghizată în “turneu sportiv”

Publicat: Tue, 06/23/2009 - 18:12

Poliţia a identificat trei persoane suspectate de organizarea migraţiei ilegale în spaţiul schengen. Grupul de persoane organizau plecarea ilegală a moldovenilor prin intermediul Federaţiei sportive de curaş (probă sportivă asemănătoare cu lupta corp la corp). Agenţia desfăşura activităţi individuale, fără aprobarea calendarului de participare şi a listei participanţilor la Agenţia sportului.
În cadrul unui şir de acţiuni operative de investigaţie ofiţerii Centrului pentru combaterea traficului de persoane al Ministerului Afacerilor Interne au stabilit, că Federaţia nominalizată este înregistrată la Ministerul Justiţiei, preşedintele acesteia fiind formal Andrei Galanciuc.
Forţele de ordine au stabilit, că de facto Federaţia era condusă de vice-preşedintele acesteea - Constantin Mereacre, lui revenindu-i şi rolul de organizator al filierei de migraţie ilegală. Cercetările de specialitate ale poliţiei au mai stabilit, că Mereacre este şi fondatorul firmei de turism „DEDAL BUSSINESS TRAVEL”, din numele acestei întreprinderi depunând actele solicitanţilor de a pleca peste hotare, ca fiind sponsorizaţi de Federaţia sportivă, la consulatul Greciei din oraşul Odesa, Ucraina. Suspectul, însă, nu activa de unul singur. Drept complici oamenii legii i-au documentat pe Oxana Postu, anterior angajată la o agenţie de turism, în prezent având rolul de recrutor. Postu se ocupa de confecţionarea actelor false, conform cărora persoanele recrutate erau „angajaţi ai ÎM „Eurovent Climatizare”, manager al cărei este fratele suspectei.
De complicitate în organizarea acestei filiere este şi Alexandru Buza, medic-şef al unui club sportiv, acesta având rolul de perfectare a actelor din numele Federaţiei sportive de curaş, precum şi instruirea persoanelor solicitante de a ajunge în spaţiul schengen pentru susţinerea reuşită a interviului la consulat.
Ofiţerii CCTP au stabilit, că preţul unei asemenea proceduri pentru un „client” varia între 3000 şi 4500 de euro.
În prezent, cei trei suspecţi sunt cercetaţi în cadrul unui dosar penal, iniţiat în baza art.362/1 al.2 Cod Penal al RM „Organizarea migraţiunii ilegale”. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, tipii riscă să achite câte o amendă în mărime de la 10000 până la 16000 de lei sau să stea după gratii timp de până la 5 ani.
Cercetările de specialitate continuă în vederea stabilirii tuturor circumstanţelor şi persoanelor implicate.

Centrul de Presă MAI
23 iunie 2009

MINISTERUL AFACERILOR INTERNE RAPORTUL MAI PRIVIND IMPLEMENTAREA PLANULUI NAȚIONAL DE ACȚIUNI PENTRU IMPLEMENTAREA ACORDULUI DE ASOCIERE RM-UE (PNAAA) ÎN ANUL 2015
raport privind realizarea planului national de actiuni